Bohuslen, 2014.06.08 – Sæl og makrell

Dagens startet en smule overraskende. Da klokken var 6.30 hadde vi 27 grader i teltet. Det opfordrede ikke akkurat til å ligge å dase, så vi samledes til en lengre og hyggelig frokost. Planen for dagen var en tur rundt Hamburgø og is i Hamburgsund – og sådan skulle det bli.

Vi la ut fra Gluppø og gikk rett sør gjennom de små øyene der, vest om Trinisla og rett mote fyret på Sotens Svarskær.
Underveis så vi flere plasser der vannet  kokte. Det var tydelig, at silden hadde kommet og ble jaget av makrell. Borghild hev ut snørren for å test om suksesen fra siste år kunne gjentas. Fangsten var ikke helt like god – i første omgang bare en enkelt makrell.

Nord for fyret vi siktet mot, er den noe åpent vann. Her merket vi tydelig, at vinden kom fra SV (altså Syd Vest – ikke SVerige…); bølgene var høyere, krappe og mer livlige. “Refleksjoner” fra øyene gjorde at de noen plasser kom fra alle sider, så det var litt spennende.
Den opprindelige planen var å fortsette rett sør, vest om Måkholmen, sør om Långholmen, Lille Hamburgø og så inn Slottsfjorden den vei. Pga. livligheten på bølgene var det ikke alle som var trygge ved det åpne vannet SV for Lille Hamburgø, så vi la om kursen, så vi tok turen på innsiden av Lille Hamburgø. (Dette var et bra eksempel på, hvor viktig det er med kommunikasjon i gruppen; på hvor viktig det er å gi beskjed, hvis man er utrygg.)

På vei inn mot Jacobsøsund dukket det opp en sæl midt i gruppen. Den stak hele hovedet opp av vandet og lå der og fulgte oss – sikkert nysgjerrig på, hvad vi var og om vi ville ta dens mat (som Borghild jo hadde gjort).
Vi fulgte det smale sundet øst om Lille Hamburgø. Her er det utrolig idyllerisk med mange fine gamle huse klemt inn på de plassene der det er mulighet. Også her var det stor fiskeaktivitet.

For å smake bare litt på vær og vind gikk vi ut Grundsund, så vi ku krysse SSV fra Kiddøn over i viken NV på Hornø for å spise lunsj.
Det var unektelig livlig på denne passasjen, så det var bra vi ikke tok den opprindelig planlagte turen. Da hadde vi sikkert blitt mer slitne.

Viken på Hornø var veldig rolig og fin. Den ligger skjermet på tre sider, så her tok vi en lang lunsjpause. Mens Borghild sløyet fisken i vannet, ble hun på det nermeste angrebet av aggressive reker, som forsøkte å spise beinene hendes. Kanskje de har trodd det var dødkjøtt – eller også eier de ikke sans for proporsjoner.

Fisken ble panert, fordelt og fortæret i gruppen. Det var OK, men ikke så godt som torsken og seien siste år. Øen – og området – bærer tydelige geologiske preg av å være en forlengelse av Hvaler/Storesand. Store avrundede skjær og holmer overalt. Øyene bærer mange plasser preg av at man har brudt stein. Borehuller, sprengninger, fyllmasser og firkantede blokker ligger strøtt både her og der.

Da vi gikk tur på øyen så vi geit. Det stod en han med store horn og holdt veldig øye med oss. Kanskje den, eller en slektning, har givet navn til øyen?

Før vi dro videre fulgte vi opp på trenden med bilder av “Toppløs i…”. Se bare bildene under.

Turen fortsatte i rolig tempo opp til Hamburgsund der vi jo skulle ha is. Da vi kom til båthavnen var det noen som piftet og vinket – og der stod Frode og Baffin. Vi tok en liten prat om hva de hadde sett på Væderøyene før de fortsatte hejmover mot deres camp – og vi oppover til den økologiske isbutikken (som absolutt kan anbefales!). På vei ut båten tråkket Borghild rett ned i en brannmanet, så nå har hun et langt rødt merke der den brendte. (I motsetning til isen, kan dette absolutt ikke anbefales!)

Sidenote:  det er utrolig mye glassmanet (vandmand) i området. Det merkes tydleig, når man setter ned åren og man rammer en av de større. Det er ret vildt. De fleste er vanlig glassmanet – med fire “øyne” på toppen og enkelte med “tentakler” under seg. Borghild så en som hadde 6-8 øyne. Da kunne Espen (som jo vet mye om allt) klokt berette, at det da måtte være en vannskapning… 😀  😀

Veien hjemover gikk  ut sundet, mot fyret på Sandviksholmen, NV til Trinisla for å inspisere den og så videre opp til Florøn og derefter direkte hjem. Det ble en tur på litt over to mil, og det merket vi. Vi er vist litt ute av trening, så vi tar den bare med ro. 75% av gruppen valgte å ta en dukkert etter hjemkomst – selv han, hvis sjel ikke egentlig tåler kaldt vann. Det var forfriskende å få vasket av gammel svette og solcreme, kuldesjokk eller ei.

Kvelden ble avsluttet med erting, mimring, mat og en dram i den flotte solnedgangen.

Her litt bilder fra dagen.

image

image

image

image

image


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = four

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>